Verkeersborden waar je niet in mag rijden

Er zijn 14 verkeersborden waar je niet in mag rijden. Die verkeersborden vallen in de categorie gesloten verklaring. Het ligt er aan welk voertuig je hebt maar die 14 zijn voor de auto, bromfiets, motor of fiets. De borden zijn te herkennen doordat het ronde borden zijn met een dikke rode rand. In het witte vlak staat voor wie het verboden is om in te rijden. 

Verboden om met de auto in te rijden

Verboden om met de motor in te rijden

Verboden om met de bromfiets in te rijden

Verboden om met de fiets in te rijden

Geslotenverklaring

De boven genoemde verkeersborden vallen onder de categorie geslotenverklaring. Dat betekend dat het een categorie is met borden die een verbod tot inrijden geven (of lopen). Er zijn totaal 25 borden in de categorie gesloten verklaring. Er zijn ook nog andere rond witte borden met een rode rand eromheen. Die geven ook een verbod aan maar verbieden inrijden niet. Dat zijn borden die andere verboden aangeven zoals het verbod tot stoppen.

Eenrichtingsweg

Vaak staan verkeersborden waar je niet in mag rijden aan één kant van een éénrichtingsweg. De straat kan dan maar vanaf 1 kant worden ingereden. Meestal worden die borden gebruikt bij smalle straten waar er veel van zijn in Nederland. Als het lastig of zelfs onmogelijk is om elkaar te passeren dan zal een straat een éénrichtingsweg zijn. Hiernaast zie je boven het begin van de éénrichtingsweg en het rode bord met een vlakke streep geeft het einde aan. Dat is dus de kant waar je niet in mag rijden. 

Verbod voor bepaalde hoogtes

De borden zijn er ook voor vrachtwagens. Omdat er viaducten of bruggen zijn die niet altijd hoog genoeg zijn worden er waarschuwingsborden geplaatst. De maximale hoogte wordt in het bord weergegeven. Soms zien vrachtwagen de borden niet en dat heeft de onderstaande gevolgen. 

Verbod voor bepaalde lengtes

Naast maximale hoogtes is de maximale engte ook belangrijk om rekening mee te houden. De lengte en maximale breedte zijn gemakkelijk te verwarren omdat er bij beide pijlen worden gebruikt. De lengte wordt als 1 pijl weergegeven onder het bord.

Verbod voor bepaalde breedte

De maximale breedte wordt heel specifiek weergegeven met pijlen aan de zijkant van het bord. Hiernaast kun je duidelijk het verschil zien tussen de lengte en breedte aanduiding. De breedte staat er dus tussen en de lengte eronder. Er zijn veel straten in Nederland waar een vrachtenwagen niet zomaar in zal rijden en niet bij elke straat staat dit bord. Maar plekken waar een vrachtwagen (logisch) in zou kunnen rijden en er verderop niet voldoende ruimte is, daar worden deze borden geplaatst. 

Combinatie borden

Er zijn borden die een verbod tot inrijden geven van meerder voertuigen tegelijkertijd. Naast het algemene verbod tot inrijden bord (met alleen een wit vlak) zijn er ook een aantal combinaties. Hieronder zie je ze alle 4.

Verboden om met de auto en motor in te rijden

Verboden om met de bromfiets en fiets in te rijden

Verboden om met de tractor, bromfiets en fiets in te rijden

Verboden om met de vrachtwagen en bus in te rijden

Begin direct met het oefenen van verkeersborden waar je niet in mag rijden. Alle gesloten verklaring borden komen voorbij in de onderstaande quiz. Als je de toets meerdere malen zonder fouten hebt kunnen maken dan kan je verder naar het volgende onderdeel.