Fietscontrole checklist
Controleer deze 15 punten voor het praktisch verkeersexamen op school. Met deze punten is jou fiets er helemaal klaar voor en kan jij veilig door het verkeer! Bij elk punt staat een oplossing die jij zelf kan uitvoeren, dan kun jij de fiets direct veilig maken.
Fietscontrole school 15 punten
1. Zit het stuur goed vast?
As het stuur niet goed vastzit heb jij slechte controle over de fiets. Een stevig stuur is cruciaal om veilig door het verkeer te bewegen. Controleer daarom de onderstaande 2 punten:
A. Stuur balhoofd
B. Stuur scharnier
Repareer je stuur snel zelf met deze handige gereedschap koffer.
2. Is de bel goed te horen?
De fietsbel wordt gebruikt voor het waarschuwen van andere weggebruikers bij gevaar. Een fietsbel is verplicht en staat daarom in de wegenverkeerswet zo genoemd. Heb je geen goed werkende bel, kies dan voor een stevige en makkelijk te monteren fietsbel.
3. Zitten handvatten goed vast en zijn ze niet beschadigd?
Een onbeschadigd en goed vastzittend handvat zorgt voor een goede grip. Heb jij een beschadigd handvat, vervang hem dan makkelijk zelf. Kijk in de onderstaande video naar de tip.
4. Werken de remmen?
Controleer altijd allebei de remmen als de fiets voorzien is van handremmen. Zorg ervoor dat de remmen niet 'slippen' en niet te strak afgesteld staan. Als de remmen versleten zijn vervang dan de remblokken. Dat kan jij helemaal zelf!
5. Werkt de koplamp?
Een koplamp is niet alleen om zelf goed zicht te hebben tijdens het fietsen maar vooral om zichtbaar te zijn voor anderen. Kies ook bij de koplamp voor een reflector. Een koplamp op batterij werkt hij op iedere fiets en werkt ook als jij stilstaat voor het stoplicht bijvoorbeeld.
6. Zijn de spaken goed gespannen?
De spaken zijn gemaakt om het wiel sterk en goed rond te houden. Een slag in het wiel kan er veelal met het aanspannen van een spaak uit gehaald worden. Een slag in het wiel is slecht voor de stabiliteit tijdens en het fietsen en daarom onveilig. Haal een slag er zelf uit met een spakenspanner.
7. Is er zijreflectie aanwezig?
Met spaakreflectoren ben jij in het donker goed zichtbaar van de zijkant. Als de reflectoren goed over de wielen verspreid zijn dan ben je het best zichtbaar. Extra reflectoren zijn makkelijk te plaatsen zonder gereedschap.
8. Zijn de banden voorzien van profiel en opgepompt?
Het profiel van de banden zorgt voor grip op de weg. Grip is belangrijk bij het remmen en maken van bochten. Een goede grip voorkomst dat je wegglijdt of slipt. Een goed opgepompte band is niet alleen veiliger maar fiets ook comfortabeler. Hoeveel bar de band nodig heeft staat op de band zelf. Deze elektrische pomp kan jij onderweg makkelijk in je tas meenemen en hij heeft een vooraf ingestelde fiets stand.
9. Zit het zadel vast?
Een loszittend zadel is een raar gevoel tijdens het fietsen en kan voor ongelukken zorgen. Draai het zadel daarom goed vast en vervang hem als hij kapot is. Vastzetten of vervangen kan jij zelf!
10. Staat het zadel op de goede hoogte?
Als jou zadel op de goede hoogte staat heb jij de beste controle over de fiets. Het zit lekker, je voorkomt zadelpijn en jij hebt de beste houding om kracht te zetten op de pedalen.
11. Zijn de trappers niet te glad?
Bij het uitglijden over de trappers verlies jij gelijk controle over de fiets. Gladde trappers zijn niet veilig en lastig om mee te fietsen. Het vervangen van een trapper is in een handomdraai gedaan.
12. Gele reflectoren op de trappers?
De gele reflectoren op de trappers zorgen ervoor dat jij extra opvalt voor automobilisten. De trappers bewegen en vallen daardoor goed op. Let er dus goed op dat jij antislip trappers met gele reflectoren op jou fiets hebt.
13. Is de ketting strak genoeg afgelseld?
Een ketting die niet juist gespannen is kan breken en is hij is zwaarder om mee te fietsen. Door hem te spannen en smeren verloopt jou fietsexamen soepel.
14. Zit er een rode reflector achterop de fiets?
De reflector achterop de fiets geeft goed aan automobilisten aan dat ze een fiets in zicht hebben. Rode verlichting wordt aan de achterkant gevoerd en wit aan de voorkant. De reflector weerkaatst de verlichting van een auto. De reflector dient ook als reserve voor het geval je achterlicht kapot gaat. Tijdens het fietsen heb je niet altijd door datje achterlicht het niet meer doet. Bij een reflector is groter beter! Je kan behalve een achterlicht met reflector ook nog een losse reflector of rode sticker op de fiets plakken.
15. Werkt de rode verlichting achterop?
Kies voor een achterlicht dat voldoende opvalt. Kijk bij het plaatsen van een achterlicht met batterij met name uit dat hij niet te dicht bij het zadel hangt. Een lange jas of tas op je rug kunnen voor de verlichting komen waardoor je niet meer zichtbaar bent. Een achterlicht met reflector en op het spatbord geven de snelste waarschuwing aan overige weggebruikers.
Heb je alle punten gecontroleerd?
Nadat je alle punten hebt doorlopen ben jij klaar voor het praktisch verkeersexamen voor op de fiets. Hieronder worden alle punten nogmaals kort doorgenomen. Als jij aan alle punten voldoet dan krijg je de 'Ok' sticker op jou fiets!